Ernstige verkeershinder op de Bogaardslaan. © WilMar Press
In verband met werk aan riolering en afvoer regenwater
Verkeershinder op de BogaardslaanVan half oktober tot half december heeft verkeer op de Bogaardslaan hinder van werkzaamheden aan de riolering en afvoer van regenwater. Borden waarschuwen voor deze ernstige verkeershinder.
Gepubliceerd: 15 Oktober 2022
Eerder dit jaar heeft Henk van Tongeren Water en Techniek op verschillende plekken langs de Bogaardslaan gaten geboord. Deze gaten maken onderdeel uit van een diepte-infiltratiebron om het regenwater af te koppelen van de riolering. Aan de aansluiting van deze verticale putten wordt de komende weken verder gewerkt.
De gemeente Apeldoorn koppelt sinds 2006 regenwater af van het riool. Hierdoor stroomt het riool bij piekbuien niet over. Afkoppelen kan op veel manieren: het regenwater kan naar een vijver, grasveld of gemeenteperk worden geleid. Of asfalt wordt vervangen door klinkers, zodat het water via de kieren een weg naar de bodem vindt.
Wanneer zulke bovengrondse oplossingen niet mogelijk zijn en er onder de grond weinig ruimte is voor andere oplossingen, biedt een verticale put uitkomst. Sinds 2019 is de gemeente bezig met de aanleg van ruim 150 waterputten met de Fats High Volume Infiltration. Met deze FHVI-techniek voert de put het water op eigen kracht af, terwijl bij andere technieken een pomp nodig is. Ook neemt de installatie weinig ruimte in beslag en is het vuil eenvoudig uit de kolk en de filters te halen.
Dergelijke putten zijn er al aan de Hoog Buurloseweg en de Doornenburg. En behalve aan de Bogaardslaan zullen ze ook op andere plekken in Ugchelen worden aangelegd.
De werking van FHVI is eenvoudig. Als het regent, stroomt het water naar een put in de straatrand. Die kolk houdt het grootste vuil, zoals boombladeren en zwerfafval, tegen. Het water stroomt vervolgens door naar een put waar het water door een filter wordt geperst. Het water is nu schoon genoeg om weer de bodem in te verdwijnen. Deels gebeurt dat al in de filterput. Het overige water wordt naar een bron geleid. Dit is een lange, smalle buis die soms wel dertig meter de grond in gaat en uitkomt op een grondlaag (zoals bijvoorbeeld zand), die het water goed doorlaat. Op die hoogte is de buis geperforeerd, zodat het regenwater weer de bodem in kan stromen.