(advertentie)
Ugchelen.eu
Opmerkingen en aanvullingen kunt u per email melden: ugchelen@ugchelen.eu

Op deze locatie is straks ruimte voor twee vrijstaadnde villa's. De gemeente verkoopt de grond in de eerste helft van van 2022. Plannen om zorgwoningen te bouwen werden eerder afgewezen. © WilMar Press

Volgend jaar kavels ‘Breustedt’ te koop

De gemeente bereidt op het ogenblik de verkoop voor van twee bouwkavels voor vrijstaande woningen op het terrein Ugchelseweg 78, de Breustedt-locatie. In de eerste helft van 2022 komen de kavels op de markt. De Dorpsraad was voorstander om daar zorgwoningen te bouwen en kreeg tijdens een bijeenkomst ook bij een groot publiek de handen ervoor op elkaar. Maar de gemeente berekende dat het ruim 600.000 euro ging kosten, zo staat in de niet openbare toelichting aan de gemeenteraad. Dat was te duur. Hoewel dergelijke kosten met de ontwikkelaar worden besproken, hakte de gemeente de knoop nu zonder overleg door. Op de ruim 2000 m2 grote kavel Breustedt-terrein komen geen zorgwoningen maar twee villa’s.


Gepubliceerd: 19 December 2021   

Breustedt, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de distributie van industriële chemicaliën was tot 1973 aan de Ugchelseweg gevestigd. Na vertrek bleek de bodem ernstig vervuild. Na jaren van beloftes werd in 2016 eindelijk een begin gemaakt met de sanering.
Bij een bestemmingsplanwijziging in 2011 kreeg het terrein een woonbestemming. Toen zich een projectontwikkelaar meldde met het plan om in de directe nabijheid van Woonzorgcentrum Sprengenhof een aantal zorgwoningen te bouwen, kreeg hij onmiddellijk steun van de Dorpsraad. Harry Vos heeft zich destijds als dorpsraadvoorzitter tot zijn vertrek ingezet voor deze woningen. Als hij de kennisneemt van de uitleg die nu door de gemeente wordt gegeven vindt hij dat “de Dorpsraad en ontwikkelaar Essenstam eigenlijk worden gebruskeerd.”
Sinds de publicatie in De Stentor, Bittere pil voor Ugchelen: gemeente zet streep door ‘unieke zorgbuurt’ en Geen geld voor zevental zorgwoningen op deze website, hebben verschillende gemeenteraadsleden hun teleurstelling of boosheid uitgesproken.
Geen antwoorden
Hoe het proces bij de gemeente nu precies is gelopen, blijft onduidelijk. In de niet openbare informatie staat dat de aanleg van riolering en bestrating ruim zes ton gaat kosten, maar zelf wil de gemeente de feiten over de gang van zaken niet in de openbaarheid brengen. Tot nu toe bevatten antwoorden zinnen als “Vanuit privacy overwegingen en in het kader van financiële en economische belangen delen wij die informatie niet met derden.” en ”…deze kosten zijn niet openbaar en doen wij daar verder geen uitspraken over.”
Ook met de ontwikkelaar zijn die kosten niet gedeeld. De afwijzing las hij in een briefje op zijn vakantieadres. De Dorpsraad moest het in de krant lezen.
Na die publicaties ging de gemeente bellen met de ontwikkelaar om te vragen wat zijn rol was. Die was niet anders dan dat hij op verzoek van de redacties transparant de gang van zaken had uitgelegd.
Vergrijzing is reden tot zorg
Op 30 september besprak de gemeenteraad de uitvoering van de woonagenda 2018-2021. In die woonagenda wordt uitgelegd dat de toenemende vergrijzing een reden tot zorg is.
“Iedereen moet in Apeldoorn kunnen wonen in een woning die past bij de eigen behoefte en levensfase. Het is belangrijk dat in zowel nieuwbouw als de bestaande woningvoorraad, zowel in de koop- als in de huursector voldoende aanbod beschikbaar komt voor de verschillende doelgroepen, zodat huishoudens kunnen toetreden of doorstromen op de Apeldoornse woningmarkt. Deze doorstroom is de laatste jaren al verbeterd, maar met de oplopende druk op de woningmarkt en toenemende vergrijzing blijft het risico op stagnatie van de verhuisketen bestaan.”
Je zou mogen verwachten dat een initiatief zoals in Ugchelen met twee handen wordt aangegrepen en dat in ieder geval alles uit de kast wordt gehaald om de haalbaarheid van het project te onderzoeken. Maar de ambtenaar die namens wethouder Jeroen Joon de vragen beantwoordt, komt niet verder dan “Er is door de wethouder (Johan Kruithof – red) destijds geen onderzoek naar de mogelijkheden beloofd, maar hij heeft slechts de bouw van twee villa’s tijdelijk tegengehouden.”
Bij een belrondje langs raadsleden blijkt steun voor het project groot. “Als zo’n voorstel in de gemeenteraad komt, verwacht ik dat het volop steun zal krijgen,” zegt het Ugchelse raadslid Stefani Hilferink (VVD) en “Waarom dient de ontwikkelaar het plan niet opnieuw in?” vraagt Antoon Huigen (Gemeentebelangen) zich af.
Subsidie rijksoverheid
De rijksoverheid reserveerde in 2019 340 miljoen voor het programma “Langer Thuis” met als doel om ouderen te helpen om in hun vertrouwde omgeving zelfstandig oud te worden, met een goede kwaliteit van leven. In het bijbehorende plan van aanpak wordt uitgelegd dat uitvoering voor een belangrijk deel op lokaal en regionaal niveau moet plaatsvinden.
In de begeleidende documentatie schrijft de rijksoverheid: “Ouderen kunnen, ook als zij hulpbehoevend raken, nog zelfstandig blijven wonen, op voorwaarde dat hun woning en de omgeving dit toelaten. Soms vraagt dit om tijdige aanpassingen in huis, in andere gevallen om een verhuizing. Dit is alleen mogelijk als er voldoende mogelijkheden zijn om de eigen woning aan te passen of er voldoende aanbod is van geschikte woningen en nieuwe, eventueel geclusterde woonzorgvormen voor ouderen.”
In de beleidsnota’s staat wat er wel moet gebeuren, maar als, zoals in Ugchelen, een plan wordt aangereikt om een geclusterde zorgwoningen te realiseren, dan lijkt de enige energie te worden gestoken in het voorkomen dat het plan een kans van slagen krijgt. En komen er dan boze reacties en vragen vanuit de politiek naar aanleiding van publicaties dan wordt overgegaan tot de klassieker “shoot the messenger”.
De gemeente heeft gekozen om met de verkoop van de kavels snel geld te verdienen. In overleg gaan met partijen om te bekijken hoe en of de meerkosten, volgens de niet openbare berekeningen circa 75 mille per woning, kunnen worden opgebracht blijkt niet bespreekbaar. Dat bij zo’n project ook voor een overheid maatschappelijke overwegingen een rol behoren te spelen is nergens in de in de openbare stukken terug te vinden.

Agenda
Alles Uitklappen
26-06-22 Insani-T Coverband in Dorpshuis
Zondag 26 juni staat de Insani-T Coverband tussen 14.00 en 17.00 op het podium van het Dorpshuis aan de Bogaardslaan. De groep brengt covers van o.a.   Annie Lennox, Ed Sheran, Anouk, Adele, Rihanna, Mothers Finest, Amy Whine House, Lady gaga enz… Entree is gratis.
28-06-22 Informatie herinrichting centrum Ugchelen
Van 19.00 tot 21.00 uur wordt in Dorpshuis Ugchelens Belang aan de Bogaardslaan tijdens een inloopavond door de gemeente informatie gegeven over de herinrichting van het centrum van Ugchelen.
02-07-22 Wielerronde Ugchelen
In het centrum van Ugchelen zal op 2 juli de 42ste editie van de Ronde van Ugchelen worden verreden. Om 17.00 uur zullen de renners in de Sportklasse de avond openen. Vervolgens zal om 18.30 uur de unieke Local Heroes-koers worden gereden. Om 19.30 uur komen de renners in de klasse Elite/Belofte en de klasse Amateurs aan de start.!
20-07-22 Zomermarkt bij 't Leesten
Op de weide bij ’t Leesten in Ugchelen wordt een zomermarkt gehouden.
10-08-22 Zomermarkt bij 't Leesten
Op de weide bij ’t Leesten in Ugchelen wordt een zomermarkt gehouden.
17-08-22 Zomermarkt bij 't Leesten
Op de weide bij ’t Leesten in Ugchelen wordt een zomermarkt gehouden.
24-08-22 Zomermarkt bij 't Leesten
Op de weide bij ’t Leesten in Ugchelen wordt een zomermarkt gehouden.
31-08-22 Zomermarkt bij 't Leesten
Op de weide bij ’t Leesten in Ugchelen wordt een zomermarkt gehouden.
Opgave voor agenda naar:
agenda@ugchelen.eu
(advertentie)
Vergunningen
Alles Uitklappen
30 06 22 Aanvraag omgevingsvergunning Brouwersmolenweg 372: kappen van 52 bomen
Aanvraag omgevingsvergunning Brouwersmolenweg 372 voor het kappen van 52 bomen
29 06 22 Verleende omgevingsvergunning Ugchelseweg 98
Verleende omgevingsvergunning Ugchelseweg 98 voor het wijzigen van het gebruik
29 06 22 Terrasvergunning: Molecatenlaan 4a in Ugchelen
De burgemeester heeft aan 't Koffiehuis, Molecatenlaan 4a een terrasvergunning van 40 m2 verleend
29 06 22 Melding Activiteitenbesluit milieubeheer, Hoenderloseweg 155
Ingediende melding Activiteitenbesluit milieubeheer dat op Hoenderloseweg 155 (De Hamermolen) het bereiden van voedingsmiddelen is beëindigd.
28 06 22 Aanvraag omgevingsvergunning De Cloese 45
Aanvraag omgevingsvergunning De Cloese 45 het kappen van een spar.
22 06 22 Aanvraag omgevingsvergunning Richtersweg 10
Aanvraag omgevingsvergunning Richtersweg 10 voor het plaatsen van een tuinhuis
20 06 22 Rectificatie Hulkestein 12
Rectificatie aanvraag omgevingsvergunning Hulkestein 12. Het kappen van een boom dit moet echter zijn kappen van 2 bomen
20 06 22 Aanvraag omgevingsvergunning Molecatenlaan 30
Aanvraag omgevingsvergunning Molecatenlaan 30 voor het vervangen van de bestaande dakcondensor voor een nieuwe gaskoeler.
20 06 22 Aanvraag omgevingsvergunning Molecatenlaan 30
Aanvraag omgevingsvergunning Molecatenlaan 30 voor het plaatsen van reclame uitingen
18 06 22 Melding Activiteitenbesluit milieubeheer, Hoenderloseweg 155
Ingediende melding Activiteitenbesluit milieubeheer dat op Hoenderloseweg 155 (De Hamermolen) het bereiden van voedingsmiddelen is beëindigd.
Meer vergunningen
Verenigingen & Bedrijven
't Achterhuus
12MNDN Duurzaam
Albert Heijn van den Heuvel
ANWB Rijschool Apeldoorn
Apotheek Ugchelen
Auto Vonk
Autobedrijf Ab Mulder
Autobedrijf Buurman
Avia Tankstation Ugchelen
Bakker Frentz
Banketbakkerij Maassen
Basisonderwijs Eloy
Basisonderwijs Spreng
Begraafplaats Heidehof
Bessels Tweewielers
bmvitaal pilatesessen
Body Stress Release Praktijk
Bospaviljoen 't Leesten
Brandweer Ugchelen
Bronkerk Ugchelen
BSO De Touwladder
Buitenschoolse Opvang (BSO) Eloy
Buurtbusvereniging Ugchelen
Buys Grafische Produkties
Cafetaria Charly
Camperverhuur Het Loo
Crematorium Heidehof
De Bron online
de Style fabriek
Dekamarkt
Dierenartsen Ugchelen
Dierenwinkel Woefeltje
Diëtist Mirjam Achtereekte
Dorcas Kringloopwinkel
Dorpshuis Ugchelens Belang
Dorpsraad Ugchelen
Gall & Gall
Haarestijl voor dames
Haarstyliste Sylvia Versloot
Hairextensions Studio Le Départ
Hart for her
Hartveilig Ugchelen 
Herenkapper Bruins
HM Schilderwerken
Hoed Op Maat
Hout Huus
Hubo
Huisartsenpraktijk Ugchelen
IJskaffee de Kei
Imkersver. A'doorn-Ugchelen
in2feet pedicurepraktijk
Jack Overtrek
Jeugd Ugchelens Belang
Kapsalon de Hoofdzaak
Kapsalon Haar Idee
Kinderdagverblijf De Imme
Kinèsis Fysiotherapie
Koenraads Groenvoorzieningen
Koffiebranderij Blue’s
Kool BV Installatietechniek
Kruidvat
Kunstroute Ugchelen
Leliveld Boom Service
Life's Delicious
MAM's kinderopvang Spreng
Marilene interieur en fleur
Merida
Mondzorg Van As
Monuta
Muziekvereniging Ugchelen
Oefentherapie Cesar Ugchelen
Pannekoekhuis Ugchelen
Primera Westra
Q1 Sanitair
Reparatie café Ugchelen
Restaurant de Cantharel
Restaurant Huisje James
Rosaly mode
Schoonheidssalon Anje Pelgrim
Scouting Ugchelse Woudlopers
Sepp Uitvaartzorg
Sissi Jeugd en Kindercoaching
Slagerij Spaans
Snackbar ‘t Bikkertje
Sportvereniging DIO
Studio Deko
Taxi Ugchelen
Ten Have Hovenier
Tennisclub Ugcehelen
Theaterstraat Ugchelen
UB Soos'55+
Ugchelen.nu
Ugchelen.org
Ugchelens Belang
Van Geel Hoveniers
Voetbalvereniging Albatross
Voetverzorgingspraktijk de Jasmijn
Vogelvereniging "De Veluwe"
Voscom Automatisering
Vrouwenkoor Knap Eigen Wijs
Willemsen Fysiotherapie
Wishes 4 Women
Woonzorgcentrum Rumah Saya
Woonzorgcentrum Sprengenhof
Yoga on the go
Zaalsport Apeldoorn
(advertentie)
(advertentie)
Terug Naar Boven