(advertentie)
Ugchelen.eu
Opmerkingen en aanvullingen kunt u per email melden: ugchelen@ugchelen.eu

Een zevental zorgwoningen zouden op dit terrein gebouwd moeten worden, maar de gemeenteraad zette door die plannen een streep. © WilMar Press

Geen geld voor zevental zorgwoningen

De gemeente Apeldoorn heeft geen geld voor een zevental zorgwoningen in Ugchelen. Een plan om deze woningen te bouwen op het Breustedt terrein aan de Ugchelseweg gaat niet door. Een verzoek van de initiatiefnemer om het plan aan de gemeenteraad te presenteren is door ambtenaren afgewezen.


Gepubliceerd: 4 September 2021   

De aanleg van een hofje, riolering en andere voorzieningen zou teveel geld kosten. Bedragen wil de gemeente niet noemen, want dat zou een inkijkje geven in de financiële gang van zaken en “om speculatie met gronden van de gemeente te voorkomen.” Voor de aanleg van een hofje, riolering en andere voorzieningen aan de overkant van de straat voor de sanering van het tankstation gingen bij de gemeente de handen wel op elkaar.
Boze reacties
Nadat De Stentor gepubliceerd had dat de gemeente een streep heeft gezet door de plannen kwamen boze reacties uit de gemeenteraad. Raadsleden van PvdA, 50Plus, SP en Gemeentebelangen zouden “in rep en roer” zijn. SP-raadslid Bihari meldde zich bij de Dorpsraad, maar tot een gesprek is het niet gekomen. Ook haalde mevrouw Bihari verhaal bij verantwoordelijk wethouder Joon. Maar vragen wil ze niet beantwoorden. “Ik denk dat u de vragen beter aan de wethouder kunt stellen,” luidde het eenregelige antwoord. Uiteraard zijn de vragen ook voorgelegd aan wethouder Joon, maar die heeft niet gereageerd.
Al zeven jaar Zorgen over de Zorg
Op 8 april 2014 kwam tijdens een thema-avond in Ugchelens Belang onder de titel “Zorgen over de Zorg in Ugchelen” de vraag aan Rolf Striekwold, de manager PR, Communicatie en Marketing van de Atlant Zorggroep “kan Atlant daar geen zorgwoningen bouwen?” Zijn antwoord was duidelijk: “Nee, Atlant gaat niet bouwen. Wel zou Atlant zorg kunnen leveren als een andere investeerder/ontwikkelaar daar (zorg)woningen zou willen bouwen.” Kort na die bijeenkomst kwam er inderdaad een ontwikkelaar met een plan om op het Breustedt-terrein zorgwoningen te bouwen. Ton Essenstam presenteerde op druk bezochte algemene ledenvergadering van de Dorpsraad in april 2018 het idee om vlak bij Woonzorgcentrum Sprengenhof een zevental zorgwoningen te bouwen bedoeld voor mensen van wie een van de partners licht dementerend is. Met specialisten uit de ict-sector en de zorg was uitgedacht op welke wijze deze mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis zouden kunnen wonen. Geen vreemd initiatief, want de rijksoverheid stimuleert sinds 2018 dergelijke initiatieven. Aanvankelijk werd het plan door de gemeente Apeldoorn ook “kansrijk” genoemd.
Wethouder sust ruzie met onderzoek
Toch waren voordat de presentatie in april 2018 kon worden gegeven al de nodige hindernissen genomen. Zo vernam de Ugchelse Dorpsraad dat, zonder overleg, door ambtenaren het plan was afgeblazen. Er zouden twee woningen komen op het terrein, dat sinds november 1990 eigendom is van de gemeente Apeldoorn. De woede bij het bestuur van de Dorpsraad was groot en die onvrede is in niet mis te verstane bewoordingen overgebracht aan de ambtelijke top aan het Marktplein. Voor wethouder Kruithof, tot het aantreden van het nieuwe college wijkwethouder voor Ugchelen, was dat aanleiding om de ruzie te sussen en de Dorpsraad een nader onderzoek te beloven.
Daarna werd het stil. Dorpsraad noch ontwikkelaar kregen iets van de gemeente te horen. Dat duurde tot de laatste vergadering voor het zomerreces. Toen stemde de gemeenteraad unaniem in met een voorstel van het college over een viertal terreinen waar woningbouw zou worden gerealiseerd. Met een kort, zinnetje dat kennelijk bewust zo compact mogelijk was geformuleerd, werd een streep gezet door het plan in Ugchelen. “De vierde locatie Breustedt zal niet omgezet worden naar een ander programma omdat dit een te grote investering met zich meebrengt voor een beperkt aantal woningen.” Geen woord over het niet doorgaan van een zevental zorgwoningen.
Rapportage van onderzoek is niet openbaar
Ook na dat besluit is de gemeente zeer terughoudend met het verstrekken van een nadere toelichting. De gemeente laat weten dat “onderzoek is gedaan, maar de conclusie is niet vervat in een (aparte) rapportage, maar verwerkt in een niet-openbare bijlage, die voor de raadsleden is gevoegd bij het raadvoorstel over de in het raadsvoorstel genoemde initiatieven. Deze bijlage is niet-openbaar in verband met financiële en economische belangen. Voornamelijk om speculatie met gronden van de gemeente te voorkomen” en “De uitkomst [van het onderzoek] is opgenomen in de niet-openbare bijlage die bij het raadsvoorstel zat. Na een financiële doorrekening kwamen wij voor de Breustedt-locatie tot de conclusie dat het initiatief financieel niet verantwoord was. De kosten per woning werden namelijk voor de gemeente onverantwoord hoog.”
Opmerkelijk is dat noch met de man die met het idee aanklopte bij de gemeente, noch met de financier(s) is gesproken. Hoewel wethouder Kruithof de Dorpsraad een onderzoek beloofde, is het eindresultaat van het onderzoek niet besproken met de Dorpsraad en zelfs de conclusie moest het Dorpsraadbestuur in de krant lezen. Ton Essenstam kreeg een weekje na de raadsvergadering een kort briefje dat de raad had beslist en dat daarmee het dossier was gesloten.

Agenda
Alles Uitklappen
28-11-21 Dorpshuis: Leon en Gijs
In het Dorpshuis spelen Gijs en Léon tussen 14.00 uur en 16.00 uur liedjes van Clapton, Stones, Neil Young, Jimmy Hendrix, Beatles e.v.a.
13-11-21 Sinterklaasoptocht
Traditioneel reist Sinterklaas na de landelijke intocht van door naar Ugchelen. De ontvangst is in het centrum en daarna gaat sinterklaasoptocht door naar het dorpshuis. Na afloop ontvangen de basisschoolkinderen uit de klassen 1 t/m 4 een leuk cadeau!
13-11-21 Sinterklaasdisco
Op 13 november 2021, na de intocht van Sinterklaas en zijn gevolg gaan komen pieten in het Dorpshuis op bezoek bij de coladisco voor de (Ugchelense) basisschoolkinderen uit groep 4 t/m 8.
06-11-21 Dorpshuis: Oktoberfest
Het oktoberfest wordt in Ugchelen op 6 november geviert van 20.00 tot middernacht gevierd in het Dorpshuis aand e Bogaardslaan. Kaarten kosten tien euro. Heinrich en Helene komen helpen om het feestje te bouwen.
05-11-21 Dorpshuis: Ik kom een liedje zingen
Vrijdagavond 5 november komt Lucie de Lange tussen 20:00 en 22:00 uur met haar nieuwste show ‘Ik kom een liedje zingen’ vol mooie Nederlandse liedjes naar Het Dorpshuis in Ugchelen. Wees op tijd en bestel een kaartje.
Lucie de Lange, dochter van Cees de Lange, speelde in de 90-iger jaren in de televisieserie Flodder, was te zien in de musical De Jantjes en trad op met artiesten als André van Duin, Frans van Dusschoten, Astrid Nijgh, Jon van Eerd en Harry Slinger.
Een kaartje kost € 10,-
27-10-21 't Leesten: Huttenbouwen
Heuse huttenbouwers van 8 t/m 12 jaar kunnen op 27 oktober terecht bij het informatiecentrum 't Leesten om onder leiding van een echte bushcrafter een goeie hut met takken te bouwen. Samen, in een groepje van vier ga je aan de slag. Wie heeft de mooiste hut? Als alle hutten klaar zijn komt de boswachter langs om ze te bekijken. Daarna eet je je welverdiende lunch op in je zelfgemaakt hut. Prijs (€ 12,50) is inclusief een vegetarisch lunchpakket. Trek wel kleding aan dat vies mag worden.
24-10-21 Dorpshuis: Sunnyside Jazzband
Zondagmiddag 24 oktober organiseert The Triangle Jazzclub vanaf 14.30 uur in het Dorpshuis aan de Bogaardslaan een optreden van de Sunnyside Jazzband. De band bestaat uit jazzmuzikanten met ervaring in het traditionele dixieland- en swinggenre. De formatie neemt het publiek mee naar de glorietijd van grote jazzlegenden als Louis Armstrong, Bobby Hackett en Eddie Condon.
17-10-21 Cantharel Mountainbike
Op zondag 17 oktober organiseert Mountainbikeclub Bar-End uit Apeldoorn een MTB toertocht. Er zijn ritten met afstanden van 35 en 55 kilometer uit gezet. Tussen 9:00 en 10:00 kan worden gestart bij Van der Valk Cantharel Apeldoorn. Inschrijven kan daar ook. Kosten € 6 voor NTFU leden en € 8 voor niet leden. Parkeren kan bij FSG Campus Laan van Westenenk 4 Apeldoorn.
Opgave voor agenda naar:
agenda@ugchelen.eu
(advertentie)
Vergunningen
Alles Uitklappen
19 10 21 Verleende omgevingsvergunning De Oude Klarenbeek 54
Verleende omgevingsvergunning De Oude Klarenbeek 54 voor het oprichten van een woning en het kappen van 3 bomen
18 10 21 Aanvraag omgevingsvergunning Bogaardslaan bij nr. 10E
Aanvraag omgevingsvergunning Bogaardslaan nabij nummer 10E voor het kappen van 2 bomen
15 10 21 Verleende omgevingsvergunning De Oude Klarenbeek 7
Verleende omgevingsvergunning De Oude Klarenbeek 7 voor het kappen van 2 bomen
14 10 21 Aanvraag omgevingsvergunning Hoog Buurloseweg
Aanvraag omgevingsvergunning Hoog Buurloseweg over de Rijksweg A1 voor het vervangen van een viaduct
13 10 21 Aanvraag evenementenvergunning: 21/67211 Randerodecross
Aanvraag evenementenvergunning voor de Randerodecross op 7 november 2021, Zuster Meijboomlaan 10 in Ugchelen
12 10 21 Verleende omgevingsvergunning Van Golsteinlaan 20
Verleende omgevingsvergunning Van Golsteinlaan 20 voor het tijdelijk plaatsen van een tijdelijke outdoortent t.b.v. diners in een natuurlijke omgeving.
12 10 21 Aanvraag omgevingsvergunning Bazemolenweg 31
Aanvraag omgevingsvergunning Bazemolenweg 31 voor het vergroten van een woning
06 10 21 Aanvraag omgevingsvergunning Bonenburg 8
Aanvraag omgevingsvergunning Bonenburg 8 voor het plaatsen van een erker
05 10 21 Verleende omgevingsvergunning Laan van Westenenk
Verleende omgevingsvergunning Laan van Westenenk (achter 490) in Apeldoorn en Richtersweg voor het kappen van douglassen en lariksen
04 10 21 Terrasvergunning: Molecatenlaan 4a
De burgemeester aam Charlotte's Koffiehuis,Molecatenlaan 4a, een terrasvergunning verleend van 40 m2.
Meer vergunningen
Verenigingen & Bedrijven
't Achterhuus
12MNDN Duurzaam
Albert Heijn van den Heuvel
ANWB Rijschool Apeldoorn
Apotheek Ugchelen
Auto Vonk
Autobedrijf Ab Mulder
Autobedrijf Buurman
Avia Tankstation Ugchelen
Bakker Frentz
Banketbakkerij Maassen
Basisonderwijs Eloy
Basisonderwijs Spreng
Begraafplaats Heidehof
Bessels Tweewielers
bmvitaal pilatesessen
Body Stress Release Praktijk
Bospaviljoen 't Leesten
Brandweer Ugchelen
Bronkerk Ugchelen
BSO De Touwladder
Buitenschoolse Opvang (BSO) Eloy
Buys Grafische Produkties
Cafetaria Charly
Camperverhuur Het Loo
Crematorium Heidehof
De Bron online
de Style fabriek
Dekamarkt
Dierenartsen Ugchelen
Dierenwinkel Woefeltje
Diëtist Mirjam Achtereekte
Dorcas Kringloopwinkel
Dorpshuis Ugchelens Belang
Dorpsraad Ugchelen
Gall & Gall
Haarestijl voor dames
Haarstyliste Sylvia Versloot
Hairextensions Studio Le Départ
Hart for her
Hartveilig Ugchelen 
Herenkapper Bruins
HM Schilderwerken
Hoed Op Maat
Hout Huus
Hubo
Huisartsenpraktijk Ugchelen
IJskaffee de Kei
Imkersver. A'doorn-Ugchelen
in2feet pedicurepraktijk
Jack Overtrek
Jeugd Ugchelens Belang
Kapsalon de Hoofdzaak
Kapsalon Haar Idee
Kinderdagverblijf De Imme
Kinèsis Fysiotherapie
Koenraads Groenvoorzieningen
Koffiebranderij Blue’s
Kool BV Installatietechniek
Kruidvat
Kunstroute Ugchelen
Leliveld Boom Service
Life's Delicious
MAM's kinderopvang Spreng
Marilene interieur en fleur
Merida
Mondzorg Van As
Monuta
Muziekvereniging Ugchelen
Oefentherapie Cesar Ugchelen
Pannekoekhuis Ugchelen
Primera Westra
Q1 Sanitair
Reparatie café Ugchelen
Restaurant de Cantharel
Restaurant Huis56
Restaurant Huisje James
Rosaly mode
Schoonheidssalon Anje Pelgrim
Scouting Ugchelse Woudlopers
Sepp Uitvaartzorg
Sissi Jeugd en Kindercoaching
Snackbar ‘t Bikkertje
Sportvereniging DIO
Studio Deko
Taxi Ugchelen
Ten Have Hovenier
Tennisclub Ugcehelen
Theaterstraat Ugchelen
UB Soos'55+
Ugchelen.nu
Ugchelen.org
Ugchelens Belang
Van Geel Hoveniers
Voetbalvereniging Albatross
Voetverzorgingspraktijk de Jasmijn
Vogelvereniging "De Veluwe"
Voscom Automatisering
Vrouwenkoor Knap Eigen Wijs
Willemsen Fysiotherapie
Wishes 4 Women
Woonzorgcentrum Rumah Saya
Woonzorgcentrum Sprengenhof
Yoga on the go
Zaalsport Apeldoorn
(advertentie)
(advertentie)
Terug Naar Boven